Paar vana IT tehnoloogiat/kommet

 Emotikoonid

Kõik on tänapäeval kasutanud emotikoone, sümbolite kogud, mis aitavad väljendada emotsioone. Väga kasulikud, kui tavalise teksti puhul ei ole arusaadav näiteks sarkasm või naljategemine, aga ei sobi üldse ametlikudesse kirjadesse. Näiteks :) naermine, :( kurb, :o üllatunud.

Alguse said emotikoonid aastal 1982 Carnegie Mellon Ülikooli foorumis Scott Elliott Fahlmani soovitusel, kui postitati üles üks füüsikaülesanne ning lugejad olid arvanud, et päris õnnetus oli juhtunud. Fahlman pakkus välja lisada postitustele :-) kui need polnud tõsised ja :-( kui need olid. Lühidalt peale selle süsteemi vastuvõtmist hakkasid ka teised ülikoolid seda kasutama.



Diskett

Juba paljudele tundmatu asi, võin tunnistada, et isegi pole päriselus seda näinud. Algelisi 8 tolliseid variante hakati tootma aastal 1967, mis vaikselt muutsid kasutuks perfokaartidelt töötavad süsteemid. Sealt edasi järmine suur hüpe oli aastal 1977, kui tuli välja Apple II kahe 5,25 tollise disketiseadmega, see lubas ühelt laadida programmi ja teisel hoida mälu. Diskettidega kaasnev tähtis muudatus oli, et nüüd oli võimalik programme lihtsasti müüa ja igaüks ei pidanud enam ise endale koodi kirjutama. Aastal 1984 tuli veel hüpe 3,5 tollistele diskettidele, mis mahutasid 1,2 megabaiti. Peale seda hakkasid diskettid vaikselt välja surema, välismälu jaoks tuli HDD ja SSD, arvutist eemal CD ja hiljem DVD.



Emotikoonid - https://design.tutsplus.com/tutorials/the-history-of-emoticons-and-emojis--cms-31399
Diskett- https://www.ibm.com/ibm/history/ibm100/us/en/icons/floppy/

Kommentaarid