The Case For Copyright Reform (2012)

 Moral Rights Unchanged

Sellega usun, et on kõik nõus. Keegi ei tohiks saada plagiaati esitada, kui oma loomingut ja sellel peaks olema tagajärjed. Kui on kellegi loomingut osaliselt kasutatud, et midagi enda oma sellest teha, siis vähemalt ikkagi peaks ära mainima algse autori.


Free Non-Commercial Sharing

Senikaua kuni keegi otseselt antud asja pealt raha ei teeni, peaks olema nt. tuttavatega jagamine lubatud. Kõiksugu programmidel on litsentsid eraisikutele ja firmadele, mõeldud just selle jaoks et programmi autor saaks tulu kui ta tooteid kasutatakse, miks ei tohiks sama kehtida ka ülejäänud meediale. Näidetena tooks välja arvutimängud ja muusika. Vanasti olid mängud kõik füüsilisel kujul ja kui sõber tahtis mängida siis oli võimalik lihtsalt talle ajutiselt seda laenata. Tänapäeval on kõik üle läinud digitaalsele kujule ja mängu saab "aktiveerida" vaid ühel kontol, isegi kui kontot jagada on pandud juba osadele piiranguid, et ainult selle kindla masina peal töötab. Muusika kuulamisega on asjad nii hulluks läinud, et kui teed otseülekannet või videot kus taustal muusika mängib, siis saad kohe autoriõiguse "löögi" ja võid kaotada oma loomingu pealt sissetuleku või pead üldse asja ära kustutama, kuigi sa ei kasuta muusikat otseselt tootena mida müüa vaid lihtsalt nii-öelda lased sõpradel kuulata, mis peaks olema võimalik kui sa oled juba antud loo eest maksnud.


20 Years Of Commercial Monopoly

See on ka üks väga tihti esinev probleem tänapäeval. Ei saa vaadata klippe filmidest/sarjadest või kuulata muusikat oma videotes või livestreamides, kuigi need on tunduvalt vanemad kui ükski vaataja, sest et autoriõigus ikka kehtib. Antud videod/muusika on nii ammu loodud, et nende pealt ei olegi võimalik enam mingit märkimisväärset raha teenida või siis alged loojad võivad juba surnud olla, aga ikkagi on vaja firmadel kõike piirata, et igat viimsetki senti kätte saada, kuigi see ei ole praktiline.


Registration After 5 Years

Eelmise probleemi ühe lahendusena oleks see punkt väga hea. Iga 5 aasta tagant peab toote looja oma autoriõigust ise uuendama. Kui see võetaks seaduslikult vastu, siis koheselt väga paljud vanad loomingud oleks kõigile vabad kasutada. Kõikide uute loomingute puhul uuendatakse autoriõigust senikaua, kuni on näha, et saab selle pealt veel raha teenida ning saab õiguste uuendamise lõpetada kui on näha, et asjast tolku pole.


Free Sampling

Siin on asi täpselt nagu koolitöödega, peaks olema võimalik kõike olemasolevat meediat kasutada oma loominguks, juhul kui eristad oma tööd piisavalt algmaterjalist. Tänapäeval lähevad botid aina rangemaks ning loojatel on järjest raskem kasutada tükke olemasolevast meediast, et oma loomingut teha. Väga populaarsed on internetis reageerimisvideod kus vaadatakse/kuulatakse klippi ning antakse sellele oma hinnang või räägitakse sellest põhjalikumalt, mis peaks olema "fair use", aga algoritmid löövad kohe hoiatused peale iga väiksemagi asja pärast.


A Ban on DRM

Siin tooks jällegi näitena, mida ma tean, arvutimängud. Neile lisatakse juurde järjest hullemaid ja hullemaid programme, mis takistavad kasutajate vahel jagamist, kuigi mäng on ju ostetud ning jagamine ei tohiks probleemne olla, kui just koopiaid ei teha, aga selle jaoks on juba kõigel eraldi online osa, mis seda takistab. Need juurde lisatud DRM programmid üsna tihti teevad ka mängude jõudlust halvemaks ning see omakorda vähendab nendelt saadud tulu, sest inimesed ei taha osta katkist toodet.


Allikas: The Case For Copyright Reform (2012) - Chapter 2

Kommentaarid